Bouwlasers voor de doe-het-zelver

bouwlaser kopen

Bouwlasers hebben een onmisbare functie op de meeste bouwplaatsen. Het zijn meetinstrumenten die doormiddel van een laserstraal jou precies kunnen vertellen hoe lang of breed iets is. Er zijn verschillende soorten bouwlasers die ieder net een andere functie hebben of net wat langer kunnen meten dan de ander. Het meten met een bouwlaser doe je door referentiepunten af te lezen door een waterpasvlak. Door de horizontale of verticale lijn die de bouwlaser projecteert, worden de metingen afgelezen door een handontvanger. Voordat je een bouwlaser wilt aanschaffen, is het slim om goed te weten welke je nou eigenlijk moet hebben.

De verschillende soorten bouwlasers

Hier lees je over de 4 meest populaire soorten bouwlasers. We vertellen je wat over de laserafstandsmeter, de puntlaser, de kruislijnlaser en de roterende laser. Voor iedereen is er wel iets te vinden!

De laserafstandsmeter

Ten eerste heb je de laserafstandsmeter. Dit is een gereedschap wat je precies verteld wat de afstand is van 1 punt tot het andere. Door een lichtstraal te projecteren op het oppervlak, lees je op enkele millimeters nauwkeurig hoe veel de afstand is. Het zijn vaak kleine apparaatjes die je terugvindt in de gereedschapskisten van handige doe-het-zelvers.

De puntlaser

Een puntlaser projecteert een punt op het oppervlak welke je kunt gebruiken als richtlijn voor de werkzaamheden die je wilt uitvoeren. Met deze lasers kan je bijvoorbeeld een loodrechte lijn naar beneden trekken of rechte hoeken afmeten.

De kruislijnlaser

Kruislijnlasers zijn nog weer iets uitgebreider. Deze gereedschappen projecteren minimaal twee laserstralen. Eentje horizontaal en eentje verticaal. Een nadeel dat je bij dit type laser kan ervaren is dat het snijpunt van de twee lijnen altijd op de muur wordt geprojecteerd. Je kan dus moeilijk tussenwanden gaan uitzetten.

De roterende laser

Als laatste heb je de roterende laser. Deze is het duurste van allemaal, omdat hij jou precies kan vertellen wat de opmetingen zijn rondom de hele laser, dus 360 graden rond. Je stelt hem op 1 plek in een ruimte op en je kan overal nauwkeurige referentiepunten geven.

Waar je een bouwlaser voor kunt gebruiken

Een bouwlaser kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Binnenshuis kan je als echte doe-het-zelver bijvoorbeeld een loodrechte lijn berekenen om daar vervolgens een muur te bouwen. Of je wanneer je niet tevreden bent over de vlakheid van jouw vloer, kan je deze door middel van een bouwlaser mooi recht trekken. Ook als je simpelweg de hoogte van een deur of raam nodig bent, zal een bouwlaser jou niet teleurstellen!

Voor klussen binnen het huis kan het zijn dat je een rode lijn niet goed genoeg ziet en je over moet schakelen naar een groene bouwlaser. Een groene lijn kan je op kleine afstanden namelijk tot wel 4 tot 6 keer beter waarnemen. Dit komt omdat het groene licht een andere golflengte heeft dan het rode licht.

Ook kan je de bouwlasers voor klussen buitenshuis gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan palen en hekken plaatsen of het uitlijnen van metselwerk. Per werkzaamheid is het slim om te kijken welke soort laser je nodig hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *